Publikációk

Társadalom

Rendszerváltás utáni változások a romániai falusi oktatási intézményekben (Kiss Dénes) Regio, 2006/1

Erdélyi falvak a 21. században (Kiss Dénes) Magyar Kisebbség, 2005/3.-4.

Erdélyi reflexiók az új magyar falu kapcsán (Kiss Dénes) Erdélyi Társadalom2005/2

Elita locală din Căpuşu Mare (Kiss Dénes). Studia Universitatis Babes Bolyai Sociologia 2004/1

 

Mezőgazdaság
Rendszerváltás utáni agrárszerkezeti változások Héderfáján (Peti Lehel)

A kooperáció mint agrárstratégia. A gazdasági környezet és a fejlődés kérdései (Szabó Töhötöm)

Vándorló kombájnosok, munkanélküli nagygazdák. Gazdasági stratégiák és szimbolikus attitűdök a rendszerváltozás után Vámosgálfalván (Peti Lehel)

 

Falukutatás Romániában

A román faluszociológia a posztszocialista korszakban (Kiss Dénes). Szociológiai Szemle, 2004/1

Kutatási területek

A Vidékkutató Központ a társadalomtudományok eszköztárát használva a következő területeken folytat kutatásokat:

  • A vidéki társadalom, vidéki közösség
  • A mezőgazdaság szereplői és folyamatai
  • Vidéki vállalkozói szektor
  • Közösségi erdőgazdálkodás
  • A vidékfejlesztési politikák társadalmi hatásai

A Vidékkutató Központ kutatások kivitelezésére nem rendelkezik önálló költségvetéssel. Az egyes kutatások finanszírozása pályázati forrásokból történik.

 

 

Projektek

A vidéki társadalom és az elit szerkezetében bekövetkező változások az EU-s csatlakozás hatására

A kutatás célja a vidéki társadalom rétegződésének vizsgálata. Arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen hatást gyakorol a falusi társadalom szerkezetére az uniós csatlakozással kialakuló agrár-támogatási rendszer, a közigazgatás decentralizációs folyamata, valamint a falusi intézményrendszer fokozódó válsága.

 

Csíkszentimre kulturális értékeinek feltárása

2012 tavaszán a csíkszentimrei Szent Imre Népfőiskola a falu kulturális értékeinek feltárását megcélzó kutatásba kezdett. A Vidékkutató Központ tanácsadói szerepben vett részt a programban, valamint az adatok feldolgozását végezte.

 

Gazdálkodás Magyarszováton

A kutatási program célja a tejtermelők piacra-viteli technikáinak vizsgálata egy Közép-Erdélyi faluban, Magyarszováton. A kutatásra egy falukutató tábor formájában került sor, melyet a Vidékkutató Központ a BBTE Szociológia és Antropológia tanszékével közösen szervezett. A terepmunkában a Vidékkutató Központ munkatársai mellett szociológus és antropológus diákok is részt vettek. A kutatás során interjúk készültek a falu gazdálkodóival, de az egy heti helyszínen tartózkodás a közvetlen tapasztalatok szerzésének széles skáláját tette lehetővé. A kutatás eredményeit összefoglaló anyag INNEN tölthető le.

 

 

Cikk (hu-hu)

Lorem ipsum ad his scripta blandit partiendo, eum fastidii accumsan euripidis in, eum liber hendrerit an. Qui ut wisi vocibus suscipiantur, quo dicit ridens inciderint id. Quo mundi lobortis reformidans eu, legimus senseritdefiniebas an eos. Eu sit tincidunt incorrupte definitionem, vis mutat affert percipit cu, eirmod consectetuer signiferumque eu per. In usu latineequidem dolores. Quo no falli viris intellegam, ut fugit veritus placeratper. Ius id vidit volumus mandamus, vide veritus democritum te nec, ei eosdebet libris consulatu.

Vidékkutató központ

A Vidékkutató Központ interdiszciplináris kutatóműhely, amely a romániai vidék társadalmára és gazdasági helyzetére fókuszáló kutatásokat kezdeményez és végez. Kutatási területei közé tartozik a mezőgazdaság és a vidéki társadalom átalakulásának a vizsgálata, valamint a vidék- és a közösségfejlesztés lehetőségeinek az elemzése. A munkacsoport céljai megvalósítása érdekében kutatásokat, műhelybeszélgetéseket és konferenciákat szervez, illetve részt vesz a partnerei által szervezett projektekben. A tudástermelésen kívül a központ céljai közé tartozik a vidékkutatással foglalkozó szakemberek munkájának lehetőségek szerinti összefogása, és az itt termelődő tudásoknak a megjelenítése, valamint a román (és romániai magyar) vidékkutatás eredményeinek a nemzetközi tudományos gondolkodásba való becsatornázása is. Intézetünk  munkatársainak többsége a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem alkalmazottja, így a Vidékkutató Központ az egyetemmel együttműködésben folytatja munkáját. Programjaiba igyekszik bevonni a BBTE diákjait is, és rendszeres együttműködést folytat a BBTE Településfejlesztésben Alkalmazott Szociológia MA képzésével.

A központ további törekvése, hogy tagjai olyan projektekben vegyenek részt, amelyek a vidéki társadalom és gazdaság megismerése révén fejlesztési javaslatok megfogalmazását és ezek gyakorlatba ültetését tűzik ki célul. Ennek az alkalmazott tudástermelésnek az érdekében a munkacsoport fontosnak tartja a vidékkutatásban és vidékfejlesztésben érdekelt piaci és nonprofit intézményekkel való együttműködés kialakítását is.

rs_center@yahoo.com | Brassó u. 9 / 3, Kolozsvár, Románia